Sunday, 29 September 2013

Shepherd Pie #paling sedap #Ada Kawin

pompuan ni kecoh..seyes...hahahaha...suara nyaring...so bile  sembang tu...kalau borak dua orang pun boleh jadi macam sepuluh orang.hahaha
dulu kt sekolah minah selalu ade cermin..pg mana mesti nak tgk cermin..tak boleh bla..hahaha
korang biasa tak masa zaman sekolah ade member manjang je nak tgk cermin...aku ada..ni la orangnya..hahahaha

Selamat Pengantin Baru Ada.. Semoga Bahagia Selamanya...


Ni pompuan serabai...selfie sendiri..kahkahkah...ajak ridzuan bergambar sekali die tak kuasa sb masa tu panas terik..so no mood disitu..

ha ni nak citer ni..balik dari kenduri si Ada aku pg singgah Setia City Mall.. jalan2 lepas pau Ridzuan kat sana aku ajak balik..hahaha...ada misi yang perlu aku selesaikan.
kat opis sebok dok citer canne nak masak Shepherd  Pie 
hoi aku mana leh dengar pasal makanan omputih ni....hahaha
sebab pernah makan sekali kat opis.
Kak Liza bawak...rasa dia lebih kurang macam pasta...tapi tak pakai pasta.
haaaa....sedap tu..
So balik tu mak dah siap tolong rebuskan kentang.. tq mak!

resipi dia senang je.

lapisan bawah

1kg Kentang Russet
1 cawan fresh milk
butter (make sure half of butter)
garam sekucup rasa

dah rebus kentang..korang lenyek-lenyek kan..nak senang tumbuk je pakai lesung *lappeluh*
dah hanco kentang tu korang tumbuk tuangla fresh milk & campur sekali ngan butter..
kacau sampai sebati..jgn lupa masukkan garam secukup rasa tau!

lapisan atas

isi ayam potong dadu - kuantiti atas korang nak banyak mana ok?
7 biji bawang putih
2 bijik bawang holland
1 tin tomato puri (tin kecik)
1 sudu  oregano & mixed herbs
1/2 botol (kecik) sos cili..

bawang putih & bawang holland make sure korang potong dadu.
pastu tumis sampai naik bau pastu korang masukkan ayam
lebur sekali tomato puri...
dah macam cantik sket macam warna merah yang pecah minyak tu korang masuk sos cili..
last sekali masukkan mixed herbs ngan oregano...garam & gula pandai- pandai korang nak guna banyak mana..yang penting jangan terlebih masin taupon manis..ok?




ni kentang yang dah aku tumbok- tumbok..hahaha 


Ni pulak sos yang dah siap ....bila dua lapisan tu dah siap korang siapkan mangkuk untuk kita isikan kentang ngan sos tadi..make sure sapu sket butter kt mangkuk tu eh...


dah sapu butter korang masukkan kentang sebagai lapisan bawan...tekan-tekan sket kasi mampat..



atas lapisan kentang tu korang bohla sos yang masak tadi...ratakan...last sekali taburkan cheese mozarella 
pastu masuk microwave bakar dalam 5 minit cenggitu..nak kasi cheese tu melt bersama adunan..cewahhhhh


jap tgh bakar
-




-






-



-








-







-




-







-





-








-




-




-





-





-





-




-

taraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ni la hasilnya! hahahaha...tadi masa making of pakai mangkuk lain 
dah bakar jadi mangkuk lain..haaaaa...magic ko! hahahahha

sedap!!! thumbs up!! puji diri sendiri hoi!!!